Skotland destilleri karta

Detaljerad Whiskykarta

Kanske webbens bästa sida för att hitta sitt favorit destilleri.

Efter några besök i skotland har min smak för whisky ökat radikalt, tyvärr finns det alldeles för många likvärdiga sorter som man aldrig kommer att få tillfälle att smaka och betygsätta.

Men för att kunna betala för en god whisky i vårt land som kan vara överkomlig prismässigt så presenterar jag här några av mina testade favoriter.

Bruichladdich Port Charlotte 2007 CC:01 57,8%
-Islay Website

Port Charlotte är kanske som bekant namnet på den lite mera rökiga avdelningen hos Bruichladdich. Namnet är lånat ifrån det ursprungliga Islay-destilleriet som fanns i byn Port Charlotte och som lades ner år 1929. Bruichladdich har åter gett namnet sin heder och använder det numera till sina rökwhiskys för att hedra de män, som slet ute på torvmossarna och i kölnorna vid det gamla destilleriet strax intill havsviken Loch Indaal. 

Whiskyn Port Charlotte 2007 CC:01 är en rökig whisky (40 ppm) som har lagrats på franska ektunnor (french oak) som tidigare innehållit Cognac. Denna whisky hittas på ”Travel Retail”-marknaden och är en Cask Strength-whisky och som vanligt ifrån Bruichladdich-destilleriet varken ej är kylfiltrerad eller färgjusterad.

Referens
freddeboos

Systembolaget

Tyvärr är denna sort helt slut i Systembolagets sortiment, och är extremt svår att finna utomlands också, men en motsvarighet finns .

The Balvenie Caribbean cask 14 årig 43%
– Speyside
Website

FÄRG: Gulbrun färg.

DOFT: Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av sultanrussin, vaniljfudge, kanel, nötter, pomerans och choklad.

SMAK: Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av sultanrussin, vaniljfudge, kanel, nötter, apelsin och choklad.

Balvenie var det första destilleri som 2005 lanserade en slutlagring på romfat. Resultatet blev mycket uppskattat: Balvenies mjuka honungssötma harmonierade perfekt med den söta rommen och skapade en whisky som uppskattades så mycket att experimentet blev permanent. Balvenie Caribbean Cask har lagrats i drygt 13 år på amerikanska ekfat och därefter i niomånader på fat som tidigare innehållit västindisk rom, resultatet är en mycket len, njutbar och harmonisk Balvenie.

Balvenie Caribbean Cask har en krämig, lite söt, nötaktig och fruktig doft. Den har tydliga citrusaromer och som nästan all Balvenie en touch av honung och halm. Smaken är sammetsmjuk, söt bourbonvanilj, klassiska toner av ek och torkat gräs innan en lång honungsmild eftersmak sakta försvinner bort.
Referens
Festligare.se


Systembolaget

The Balvenie Doublewood 12 årig
43% – Speyside
Website

FÄRG:Ljus, gulbrun färg.

DOFT: Nyanserad, maltig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, vaniljfudge, nougat, kryddor och apelsin.

SMAK: Nyanserad, maltig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, halm, honung, kanel, apelsin och vanilj.

Balvenie Doublewood förenar det bästa från två smakvärldar. De amerikanska faten som tidigare har innehållit bourbonwhisky gör den mild och rund i smaken, medan slutlagringen på sherryfat tillför djup och kryddighet.
Balvenie Doublewood 12 Years Old har en söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär och är en kronjuvel i alla whiskyhyllor.

Ett av de bästa exemplen på allroundwhisky och på att stor whisky inte behöver kosta stora pengar.
Doublewood lagras först i tolv år på traditionella amerikanska fat innan den läggs i ytterligare upp till ett år på klassiska europeiska sherryfat.

Referens
Festligare.se
Systembolaget

Bunnahabhain12 årig Un-chillfiltered 46,3% -Islay
Website

DOFT: Blommig, svagt rökig, lite läderton, havssälta,

SMAK: Örter, vanilj, svag rökighet, tilltalande råhet, inslag av frukt

E-SMAK: God, svag rökighet

HELHET: En bra whisky med blommig underton och med en del rökighet.

Bunnahabhain ligger några kilometer uppåt kusten på Islay och fram till 1963 låg fokus helt på rökig whisky. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Man har sedan dess även höjt alkoholstyrkan och börjat blanda in sherryfat i mixen. Veckans WB-Tips är således destilleriets uttryck, Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered.

Denna 12 åriga single maltwhisky, som lanserades första gången 1979, är lagrad både på sherry- och, bourbonfat, samt fat som tidigare använts för skotsk whisky. Whiskyn är, som namnet anspelar på, inte kylfiltrerad.

Referens
Festligare.se

Systembolaget

Bunnahabhain Mòine 46,3%
-Islay
Website

ORT: *Bidragare* Bunnahabhain Mòine
DOFT: (3,75 p) Gummibaserad rökighet med visst spritgenomslag(ungdomlig råhet?) och lite syrliga äpplen.
SMAK: (4,00 p) Lätt i karaktären, ganska mycket torr rök med en touch av gummi.
ESMAK: (4,00 p) Förhållandevis lång trots att den upplevs väldigt torr. Pga avsaknad av sötma så blir E-smaken relativt centrerad i munnen. Ungefär som att jämföra
26:an söder om Sjötorp och Autoban!:)

En NAS-whisky
(No Age Statement) ifrån Islay och destilleriet Bunnahabhain.
Nas-rökare ifrån Islay. Dock en ganska prisvärd och billig sådan och som jag gärna återknyter bekantskap med!

Referens
freddeboos

Systembolaget

Glen Allachie 15 årig 46%
– Speyside
Website

FÄRG: Rik mahogny.

NÄSA: Vågor av ljunghonung, mörk choklad och fikon, med toner av fruktkaka, mocka och kanel.

FÄRG: Rik mahogny.

NÄSA: Vågor av ljunghonung, mörk choklad och fikon, med toner av fruktkaka, mocka och kanel.

SMAK: Surrningar av fikonsirap, mocka och sirap, följt av mörk choklad, söta kryddor och ljunghonung, smält med ingefära på avslutningen.

Nästan två år efter att vi lanserade The GlenAllachie kärnsortiment, bestämde vi oss för att utöka det och visa upp mer av vad vår whisky har att erbjuda. Vår Master Distiller, Billy Walker, arbetade outtröttligt på detta nya uttryck sedan dag ett, utvärderade fat och förfinade recept för att skapa något speciellt.

Övervägande mognad på sherryfat, spriten är sprängfylld av klibbiga russin, syrlig apelsin, rika kryddor och mörk chokladtryffel. Vi är stolta över att presentera vårt flaggskeppsuttryck och juvelen i vår krona: GlenAllachie 15 år gammal.

GlenAllachie 15 Year Old är buteljerad till 46%, icke kylfiltrerad och naturlig färg.

Referens
Glen Allachie

Systembolaget

Dewars Aberfeldy 12 årig 40%
– Highland
Website

KOMMENTAR
En härlig dram som kommer att glädja älskare av färsk, fruktig whisky.
Producentens smakanteckningar
FÄRG: Full, guldgul.
Doft: Nästan rökelseliknande, ljunghonung med en fruktig mjukhet, toner av ananas, rostat bröd och flingor. Sirapsliknande, kvardröjande på tungan som en likör.
KROPP: Fyllig.
AVSLUT: Full smak, parfymegenskaperna blir mer kryddiga, med en bitter ton av Sevilla-apelsiner i en avgjort torr finish.

Referens
Aberfeldy

Sytembolaget

En fruktig, ren och polerad malt med en touch av honung och krydda, Aberfeldy 12 Year Old är en utmärkt introduktion till detta Highland-destilleri.
Aberfeldys främsta anspråk på berömmelse är som hjärtat av den utmärkta Dewar’s-blandningen, men whisky som denna sätter den i rampljuset.

NÄSA: Fräscht och fruktigt – nyskuren melon, grönt äpple och päron – tillsammans med varm rostat bröd och honung med ett stänk av nyriven muskotnöt.
GOM: Härlig mjuk konsistens, med rik honungsfrukt fräschad upp med skarpa äppletoner. Mild, söt krydda bidrar till komplexiteten. Mycket drickbart.
AVSLUT: Den rika munkänslan dröjer sig kvar, med honungsfrukten som håller längst. Bra balans.

Tullibardine 500 Sherry Finish 43%
– Highland
Website

Näsa: Kryddad, aromatisk näsa med toner av mörkt farinsocker och kolaäpplen.

Smak: Kokt frukt, kanel och manukahonung. Dadlar och inslag av kryddpeppar.

Finish: Lång, krämig finish med smörkola och mald mandel.

Överlag: En tjock, krämig whisky med en kryddad, chokladaktig kant.


Nyanserad, fruktig smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av torkad frukt, smörkola, hasselnötter, aprikos, kryddor, choklad och vanilj. Serveras rumstempererad som avec.
Referens
Masters of malt
Systembolaget

Aberlour 12 årig Double cask 40%
– Speyside
Website

FÄRG: Mörk, gul färg.

DOFT: Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula päron, valnötter, torkade aprikoser ljunghonung och vanilj.

SMAK: Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, nougat, torkad frukt, ljunghonung, vanilj och apelsin.

Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, nougat, torkad frukt, ljunghonung, vanilj och apelsin. Serveras rumstempererad som avec.

Referens
Systembolaget

Arran Sherry Cask Cask Strength 55,8% – Islay
website

FÄRG: Gulbrun färg.

DOFT: Komplex doft med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, halm, gula päron och pomerans.

SMAK: Komplex smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, halm, gula päron, choklad, vaniljfudge, russin och pomerans.

Med orökt malt och vatten taget ur floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet och med en dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter så har man på Lochranza-destilleriet på ön Arran skapat en högklassig sprit som man har lagt på förstagångsfyllda sherryfat (250 liter). Det är detta som vi nu (efter inofficellt ca 7 år) kan se (och framför allt dofta och smaka!) summan av i form av den nya whiskyn 
Arran Sherry Cask Cask Strength (2022) 55,8% och som faktiskt släpps precis just idag (i Systembolaget det fasta sortimentet).
Referens
freddeboos
Systembolaget