Skottland & whiskysidan

Det finns en stor mängd whisky från Skottland och många destillerier, men alla är inte värda att lägga synpunkter på, de destillerier jag besökt, sorter jag provat och annat jag har att förmedla här är som sagt personligt. Men då fler resor kommer att genomföras med nära vänner i framtiden blir det en kontinuerlig uppatering av denna sida.

En länk till skottlands destillerier. En karta över Skottland och destillerier

De sorter jag rekommenderar är för det första inte de dyraste, utan sorter jag sökt fram genom mina egna erfarenheter och framförallt överkomliga priser.

Några av mina favoriter:


Bruishladdish Port Charlotte 2007 CC: 01
Medeltjock konsistens. Söt och väldoftande. Söt saftig fruktexplosion framtill, parat med lite av den där jästfunken. Utvecklas till rik smörig torv och träkrydda. Smöriga bakverk och malt i mitten. Farinsocker, honung, mynta, gula plommon och lavendel, spelar av torv, jord och tobak. Ceder, salt, tång och svartpeppar. Tjock charkuteri och tobak på baksidan, eftersom kryddorna blir mer smakrika.
Min prsonliga favorit, tyvärr finns den inte mer i svensk handel.


Balvenie Caribbean cask 14 år

Balvenie Caribbean Cask har en krämig, lite söt, nötaktig och fruktig doft. Den har tydliga citrusaromer och som nästan all Balvenie en touch av honung och halm. Smaken är sammetsmjuk, söt bourbonvanilj, klassiska toner av ek och torkat gräs innan en lång honungsmild eftersmak sakta försvinner bort.


Balvenie Doublewood 12 årig

Balvenie Doublewood 12 Years Old har en söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär och är en kronjuvel i alla whiskyhyllor


Balvenie Signature 12 år
Denna Bruichladdich Islay Barley 2013 visar att vårt engagemang för korns härkomst är beständigt och är vår åttonde upplaga av omorvad, lokalt odlad singelmalt. Fullt spårbar och hög proveniens med honungsgröt och citronmarängpajnoter, den framkallar en verklig känsla av plats.


Bunnahabhain Stiuireadair
Bunnahabhain Stiùireadair; uttalas ’stew-rahdur’ och betyder ’rorsman’ på skotsk-gaeliska. Naturlig färg, icke-kyla filtrerad och med en bräck, kustnära nyans, denna sherriedmaltwhisky tar dig till Bunnahabhain Bay, med en klick havsspray och torkad frukt kvar på dina läppar.


Bunnahabhain Mòine
Bunnahabhain Mòine har en tydligt nyanserad rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj och grapefrukt. Påtagligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, ljunghonung, halm, ostronskal, vanilj, tjära, grapefrukt och salmiak.


Bunnahabhain 12 år
Frisk och aromatisk, fruktig blommig med inslag av torkad frukt.
Lätt med frukttoner, nötaktiga smaker med en sötma och lätta inslag av vanilj och kola, Lång och kvardröjande, rik, fyllig och en hint av havssalt.


Bruishladdish The laddie ten
intensiv sherrydoft, frukt, vindruvor, mörk frukt och krydda, stark karaktär igenkännbar, mycket kraft, torr sherry, kombination av frukt och krydda, ek, medellång, torkande eftersmak med klar ek.


Bruishladdish Islay Barley 2013
Denna Bruichladdich Islay Barley 2013 visar att vårt engagemang för korns härkomst är beständigt och är vår åttonde upplaga av omorvad, lokalt odlad singelmalt. Fullt spårbar och hög proveniens med honungsgröt och citronmarängpajnoter, den framkallar en verklig känsla av plats.


Aberfeldy 12 Y
Aberfeldy som är DEWARS destilleri i närheten av Inverness och erbjuder flera sorter av denna typ av whisky, 12 år, 16 år, 21 år, 16 år Maderia cask samt 21 år Maderia cask, förutom denna sort har de även DEWARS olia sorter som Utbudet i deras whiskybutik inkluderar Dewar’s, Craigellachie, Royal Brackla, Aultmore. Aberfeldy har även en sort som är lagrad en 15 årig lagrad på Napa Valley fat, och 18 årig Tuscan samt 18 årig lagrad på rödvinsfat, Denna 18 åring kan f.n. bara köpas på destilleriet och vid mitt besök där fick jag prova denna sagolika sort.


GlenAllachie 15 Y
För Nästan fem år sedan bildades GlenAllachie Distillers Company, och förde destilleriet tillbaka till privat ägo, släpptes det mycket speciella uttrycket som en förlängning av vårt kärnsortiment. Deras Master Distiller, Billy Walker, har arbetat outtröttligt på att fullända detta uttryck sedan dag ett; utvärdera fat och förfina recept för att skapa något speciellt. Vi är stolta över att presentera juvelen i vår krona;  GlenAllachie 15 år gammal.
GlenAllachie 15 Year Old är buteljerad till 46%, icke kylfiltrerad och naturlig färg.


Aberlour 12 Y
intensiv sherrydoft, frukt, vindruvor, mörk frukt och krydda, stark karaktär igenkännbar, mycket kraft, torr sherry, kombination av frukt och krydda, ek, medellång, torkande eftersmak med klar ek
Aberlour har även en del andra sorter som inte blivit provade ännu, dels på grund av tillgänglighet och dels på priset.


Tullabardine 500 Sherry Finish
Nyanserad, fruktig smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av torkad frukt, smörkola, hasselnötter, aprikos, kryddor, choklad och vanilj. Serveras rumstempererad som avec.